/przepis własny/
Potrzebujemy:
- kilka umytych liści sałaty lodowej,
- 1 kiwi,
- ser pleśniowy np lazur - ok. 5 - 10 dag,
- garść winogron
- pieczone piersi kurczaka (przepis poniżej)
oraz sos składający się z:
- oliwy z oliwek,
- kilku kropel soku z cytryny,
- kilku kropel octu balsamicznego,
- 1 łyżeczki przegotowanej wody,
- soli, pieprzu.
Pieczone piersi z kurczaka:
Najlepiej na kilka godzin wcześniej piersi zamarynować w marynacie z: 1 łyżeczki soku z cytryny, kilku potłuczonych ziaren gorczycy, kilku szczypt czosnku granulowanego oraz papryki słodkiej i ostrej, soli, pieprzu i oliwy. Następnie piersi przekładam wraz z marynatą do naczynia żaroodpornego, wlewamy 2 łyżki wody. Zamykamy i pieczemy w temp. 180 st. C przez maks. 30 minut. Studzimy.
Sałatę rwiemy na kawałki. Kurczaka i ser pleśniowy kroimy w małą kostkę. Kiwi w półplasterki. Dodajemy umyte winogrona. Zalewamy sosem. Gotowe. Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz