niedziela, 3 sierpnia 2014

Sałatka z kaszą jaglaną i tuńczykiem

Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej są podobno nieocenione. Możecie o nich poczytać na różnych stronach internetowych. W imię zdrowego odżywania zaczynam więc przygotowywać zdrowe sałatki z kaszą jaglaną z moimi ulubionymi dodatkami. Mam nadzieję, że Wam też będą smakować.
/przepis własny/



Potrzebujemy:
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej,
- 1 puszka tuńczyka w sosie własnym,
- 1/3 pęczka szczypiorku,
- 1 łyżeczka majonezu (opcjonalnie można użyć więcej jogurtu),
- 1 łyżka lub dwie jogurtu naturalnego,
- 2 jajka,
- garść zielonych oliwek,
- sól, pieprz.

Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko. Solidnie przelewamy wrzątkiem, aby pozbyć się charakterystycznej dla niej goryczki. Do garnka lub rondelka wlewamy dwa razy tyle co objętość kaszy jaglanej wody, doprowadzamy do wrzenia, lekko solimy, wrzucam kaszę i gotujemy pod przykryciem zgodnie z instrukcją na opakowaniu (ok. 20 minut). Gotową kaszę studzimy.

Jajka gotujemy na twardo.

Do miseczki wrzucamy kaszę, posiekana jajka, szczypiorek, rozdrobnionego tuńczyka i pokrojone (na połówka lub na plastry) oliwki. Majonez mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem. Mieszamy razem z sałatką. Chłodzimy w lodówce kilka godzin. Gdy biorę ją do pracy - rano przygotowuje, robi się szybko, i w pracy odstawiam do lodówki. Smacznego


Sałatka zamiast kanapki!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz