niedziela, 16 lutego 2014

Roladki z piersi kurczaka w sosie pomidorowym

Przy moim mężu, mój blog powinien się nazywać: Piersi z kurczaka na 1000 sposobów. Ta część kurczaka to najlepszy dla niego obiad. Na udka czy skrzydełka kręci nosem, nie mówiąc już o całym pieczonym kurczaku. Najczęściej zatem przygotowuje właśnie piersi z kurczaka. Żeby nie jeść w kółko tego samego, muszę wykazywać się kreatywnością. Wczoraj wymyśliłam na obiad roladki z piersi z kurczaka obtoczone w płatkach kukurydzianych, nadziewane mozarellą i papryką. Podałam je z ryżem i sosem pomidorowym. Pycha obiad. Najlepsze są zaraz po zrobieniu, ale na drugi dzień też można je zjeść. Polecam.


Potrzebujemy:
Na roladki:
- 3 podwójne piersi z kurczaka,
- 2 kulki mozarelli,
- 1 czerwona papryka,
- kilka garści płatków kukurydzianych,
- 1 roztrzepane jajko,
-sól, świeżo mielony pieprz.
Na sos:
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 niewielkie lub 1 duży ząbek czosnku,
- 1/4 łyżeczki cukru,
- bazylia, oregano, pieprz,sól.

Mozarelle kroimy na plastry, paprykę na podłużne, cienkie kawałki, a płatki kukrydziane kruszymy na drobne kawałki (można to zrobić wkładając do foliowej torebki i uderzając wałkiem lub kruszyć w rękach). Pojedynczą pierś z kurczaka rozbijamy na duży płaski płat. Następnie z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Na każdym, zaczynając od początku układamy wzdłuż dwa plasterki mozarelli. Na brzegu układamy 2 lub 3 kawałki papryki i zwijamy. Każdą roladkę obtaczamy w jajku, a potem w płatkach. Odkładamy do żaroodpornego naczynia. Można dla pewności żeby się nie rozwinęły przekłuć wykałaczką na środku. Gotowe roladki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C. Pieczemy 30 - 40 minut.
Mi zostało trochę papryki więc poukładałam ją na folii aluminiowej i wstawiłam razem z roladkami. Po upieczeniu zerwałam skórkę,lekko posoliłam i podałam do obiadu.

W tym czasie gotujemy ryż i robimy sos pomidorowy.

Passatę wlewamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 minut aż zacznie gęstnieć. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, bazylią i oregano. Po ok. 5 minutach sos powinien być gotowy. 

Na talerz wykładamy ryż, polewamy go kilkoma łyżkami sosu, przekładamy roladki oraz pieczona paprykę. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz