Potrzebujemy:
Na roladki:
- 3 podwójne piersi z kurczaka,
- 2 kulki mozarelli,
- 1 czerwona papryka,
- kilka garści płatków kukurydzianych,
- 1 roztrzepane jajko,
-sól, świeżo mielony pieprz.
Na sos:
- 250 ml passaty pomidorowej,
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
- 2 niewielkie lub 1 duży ząbek czosnku,
- 1/4 łyżeczki cukru,
- bazylia, oregano, pieprz,sól.
Mozarelle kroimy na plastry, paprykę na podłużne, cienkie kawałki, a płatki kukrydziane kruszymy na drobne kawałki (można to zrobić wkładając do foliowej torebki i uderzając wałkiem lub kruszyć w rękach). Pojedynczą pierś z kurczaka rozbijamy na duży płaski płat. Następnie z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Na każdym, zaczynając od początku układamy wzdłuż dwa plasterki mozarelli. Na brzegu układamy 2 lub 3 kawałki papryki i zwijamy. Każdą roladkę obtaczamy w jajku, a potem w płatkach. Odkładamy do żaroodpornego naczynia. Można dla pewności żeby się nie rozwinęły przekłuć wykałaczką na środku. Gotowe roladki wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 st. C. Pieczemy 30 - 40 minut.
Mi zostało trochę papryki więc poukładałam ją na folii aluminiowej i wstawiłam razem z roladkami. Po upieczeniu zerwałam skórkę,lekko posoliłam i podałam do obiadu.
W tym czasie gotujemy ryż i robimy sos pomidorowy.
Passatę wlewamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu ok. 15 minut aż zacznie gęstnieć. Dodajemy koncentrat pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą, cukrem, pieprzem, bazylią i oregano. Po ok. 5 minutach sos powinien być gotowy.
Na talerz wykładamy ryż, polewamy go kilkoma łyżkami sosu, przekładamy roladki oraz pieczona paprykę. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz