sobota, 3 stycznia 2015

Pulpety z kaszą jaglaną podawane z warzywnym spaghetti

Wolny sobotni wieczór to doskonały czas, żeby nadrobić blogowe zaległości. Na pierwszy rzut bardzo zdrowe danie. Przepis znalazłam tutaj. Za pierwszym razem zrobiłam te pulpety ze zwykłym, pszennym makaronem, bo nie miałam obieraczki do julienne. Ale to nie było to. Dlatego postanowiłam sobie kupić nowy gadżet do kuchni. Nie musiałam długo szukać. Sam mi wpadł w ręce podczas zakupów w Factory w jednym z moich ulubionych sklepów. Zrobiłam więc pulpeciki drugi raz i rewelacja... Naprawdę pycha. Polecam. Przepis podaję z moimi drobnymi zmianami.

Potrzebujemy:
Na pulpety:
- ok. 300 g mielonego mięsa drobiowego (piersi z indyka lub kurczak) lub cielęciny,
- ok. 0,5 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej,
- troszkę natki pietruszki,
- 1 jajko,
- 0,5 cebuli cukrowej,
- 1 do 2 ząbków czosnku,
- 1 roztrzepane niecałe małe jajko,
- sól, pieprz, ostra papryka.
Do obtoczenia: mąka pszenna lub ryżowa
Do gotowania: 2 szklanki bulionu

Na sos:
- 1 puszka pomidorów,
- 1 łyżeczka cukru,
- albo porządna garść świeżej bazylii,
- albo suszone zioła: oregano i bazylia.

Warzywne spaghetti:
- 1 lub 2 marchewki,
- 1 lub 2 cukinie,
- 1 łyżeczka cukru.

Pulpety: Cebulę kroimy w małą kostkę. Czosnek siekamy. Podsmażamy na niewielkiej ilości tłuszczu cebulę, a gdy się zeszkli dodajemy czosnek i chwilę razem smażymy. Studzimy. Mięso można zmielić za pomocą blendera kielichowego. Potem mięso przekładam na talerz. A do blendera przekładamy przestudzoną kaszę. Mielimy na gładką masę, dodajemy natkę pietruszki, chwilę miksujemy. Dokładamy mięso, cebulę, czosnek. Miksujemy. Przekładamy do miski. Dodajemy sól, przyprawy oraz jajko. Chwilę wyrabiamy. Teraz można formować pulpety i obtaczać w mące pszennej lub ryżowej. Masa klei się nieco do rąk więc najlepiej jest formować wilgotnymi dłońmi. Gotowe pulpeciki obsmażamy na rumiano na patelni i przekładamy do wrzącego bulionu. Gotujemy ok. 20-25 minut.

W tym czasie robimy sos i spaghetti.

Sos: pomidory rozgniatamy, wrzucamy do rondelka lub garnka i gotujemy ok. 10 minut. Blendujemy. Dodajemy zioła, sól, Jeśli sos jest zbyt rzadki - jeszcze można trochę podgotować, żeby woda wyparowała.

Spaghetti: Marchew obieramy, cukinię solidnie myjemy i obcinamy końcówki. I marchew i cukinie obieramy za pomocą obieraczki do julienne. Marchew wrzucamy na osłodzony wrzątek pierwszą, a po minucie lub dwóch dodajemy cukinię. Po chwili odlewamy warzywa. Jeszcze w durszlaku polewamy oliwą, doprawiamy solą i mieszamy podrzucając.

Na talerz przekładamy spaghetti, pulpeciki i polewamy sosem. Pyszne danie gotowe. Smacznego



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz