poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Pizza na aromatycznym razowym cieście z brokułami

Pizza jest jednym z moich ulubionych dań. Jem ją bardzo często. Żeby nie przysłużyła się do odkładania zbędnych kilogramów zaczęłam ją przygotowywać w wersji light tzn: na cieście z dodatkiem aromatycznego oregano oraz z otrębami pszennymi lub orkiszowymi (błonnik zawarty w otrębach wspomaga odchudzanie oraz trawienie, a jednocześnie sprawa, że danie jest bardziej sycące), najchudszą wersją sera - białej mozarelli oraz z warzywami. Moje ulubione warzywne dodatki to brokuły, cebula oraz kukurydza. Pizzę piekę na kamieniu, więc nie natłuszczam formy, a przy tym ciasta. Nie muszę już rezygnować z mojej ulubionej potrawy. Myślę, że na taką pizzę mogli by sobie pozwolić nawet Kudłaci kucharze na diecie (obok potraw z  przepisów zamieszczonych w tej książce).

Potrzebujemy (na 2 pizze):
Na ciasto:
- 400 g mąki pszennej typ 550,
- 3 czubate łyżki otrębów pszennych lub orkiszowych,
- 1 łyżka suszonego oregano,
- ok. 3/4 szklanki letniej wody,
- 5 g drożdży suszonych,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 1/2 łyżeczki cukru.
Na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów bez skórki,
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- przyprawy: ostra papryka, oregano bazylia, pieprz
- sól.
Dodatki:
- jedna kulka mozarelli w zalewie,
- ugotowane al dente różyczki brokułów,
- puszka kukurydzy,
- plasterki szynki,
- cebula.

Z podanych składników zagniatamy mięciutkie ciasto (klasyczne ciasto drożdżowe). Odstawiamy na około godzinę do wyrośnięcia.

W tym czasie przygotowujemy sos: pomidory rozgniatamy widelcem (oczywiście bez zielonych końcówek) i wraz z zalewą doprowadzamy do wrzenia i na bardzo małym ogniu, gotujemy od czasu do czasu mieszając przez 20 minut. Teraz je blenderujemy. Dodajemy koncentrat pomidorowy i gotujemy jeszcze 5 minut lub nieco dłużej. Sos musi być bardzo gęsty. Doprawiamy solą, pieprzem oraz przyprawami. Gotowy sos odstawiamy - nie musi być wystudzony, może pozostać letni.

Przygotowujemy dodatki: mozarellę kroimy na cienkie plasterki. Brokuła dzielimy na niewielkie różyczki. Kukurydzę odcedzamy z zalewy, a cebulę kroimy w piórka. Plasterkom szynki nadajemy wybrany przez siebie kształt (cienkie paski lub całe plastry).

Piekarnik wraz z kamieniem nagrzewamy do 230 st. C.

Ciasto dzielimy na 2 części. Rozwałkowujemy na cienki placek. Smarujemy sosem pomidorowym. Układamy kilka plastrów mozarelli oraz resztę dodatków. Pieczemy na kamieniu do pizzy ok. 10 minut. Bez kamienia nieco dłużej - ok. 15 minut. Smacznego :)


http://bit.ly/Oo6J5p.
Gotuj i chudnij jak Kudłaci Kucharze!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz