Świetna z masłem, twarogiem i miodem |
Potrzebujemy (na 1 chałkę):
- 500 g mąki pszennej typ 550 (najlepiej),
- 1/2 szklanki cukru,
- 2 łyżki wody,
- 5 łyżek śmietany kremówki 30 %,
- 40 g świeżych drożdży,
- 2 łyżki letniego mleka do zaczynu + ok. 4 łyżeczek do ciasta,
- 1/2 łyżeczki cukru do zaczynu,
- 1 jajko,
- 2 żółtka,
- 150 g masła,
- 1/2 łyżeczki soli.
I na kruszonkę:
- 1/4 szklanki mąki,
- 1/4 szklanki cukru brązowego lub zwykłego,
- 30 g masła.
Najpierw przygotowujemy karmel. Do rozgrzanego garnka z szerokim, grubszym dnem lub patelni (nie teflonowej) wsypujemy cukier, zalewamy 2 łyżkami wody. Na dość mocnym (ale nie najmocniejszym) ogniu karmelizujemy cukier aż będzie pięknie brązowy. Nie mieszamy ale od czasu do czasu potrząsamy garnkiem, żeby nie przywarł do dna. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy 80 g masła. Mieszamy aż się rozpuści. Wlewamy kremówkę i mieszamy aż się rozpuści. Zostawiamy aż ostygnie.
Następnie robimy zaczyn: do wysokiej szklanki rozkruszamy drożdże i ucieramy z cukrem aż się zaczną rozpuszczać. Wlewamy mleko. Mieszamy. Zostawiamy aż drożdże zaczną pracować i będzie już ich cała szklanka.
W tym czasie ucieramy masło z przygotowaną wcześniej masą karmelową. Dodajemy 1 jajko. Chwilę ucieramy. Dodajemy po 1 żółtku cały czas ucierając. Dodajemy do masy mąkę, sól, zaczyn i wyrabiamy ciasto drożdżowe (czyli do momenty, gdy przestanie się kleić do rąk). Jeżeli ciasto jest za twarde dodajemy mleka.
Gotowe ciasto w misce przykrytej folią odstawiamy aż podwoi objętość na ok. 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: Mieszamy cukier z mąką, dodajemy zimne masło i rozcieramy je z mąką i cukrem palcami. Wstawiamy do lodówki.
Teraz dzielimy ciasto na 3 równe części i formujemy długie wałki o grubości ok. 3 - 4 cm. Zaplatamy w warkocz. Przekładamy na blachę wyłożona pergaminem. Posypujemy kruszonką.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy aż urośnie ( 20 - 30 minut).
Piekarnik rozgrzewamy do 170 st. C. Pieczemy chałkę przez ok. 35 - 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz